Vplyv relačných odmien na pracovnú spokojnosť v spoločnosti XYZ - Kucharová, Katarína; Černá, Daniela; Palíšková, Marcela, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Bakalárska práca sa zaoberá témou relačných odmien a spokojnosti v práci. Hlavným cieľom práce je analyzovať odmeňovací systém a zhodnotiť ako vplývajú relačné odmeny na celkovú pracovnú spokojnosť pracovníkov v konkrétnej spoločnosti. Teoretická časť práce sa zameriava na vymedzenie a interpretáciu relevantných pojmov súvisiacich s odmeňovaním s dôrazom na relačné odmeny. Ďalej sú tiež predstavené najznámejšie teórie pracovnej motivácie a spokojnosti. Prepojením výsledkov týchto tém s rešeršou použitej literatúry sú vytvorené 4 hypotézy. Začiatok praktickej časti je venovaný opisu spoločnosti a jej systému odmeňovania, ktorý je zostavený na základe pološtruktúrovaných rozhovorov. Pomocou dotazníkového šetrenia je následne zhodnotená motivácia a úroveň spokojnosti zamestnancov s poskytovanými relačnými odmenami. V závere práce sú zhodnotené výsledky výskumu a formulované odporúčania.
Vedoucí práce: Daniela Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses