Porovnání vánočních tradic a zvyků na území České republiky a největšího islámského Svátku obětí - Kramcha, Natálie (2023)
Tato bakalářská práce se věnuje porovnání Vánoc slavených na území České republiky a islámského Svátku oběti. Cílem práce je nahlédnout do historie a současné podoby obou svátků, a s ohledem na tradice a lidové obyčeje, porovnat společné rysy a případné odlišnosti svátků. Práce okrajově věnuje pozornost problematice nevhodného využívání tradiční lidové kultury v masových mediích na území České republiky. Teoretická část popisuje historický vývoj svátků a v časové posloupnosti zaznamenává jejich současnou podobu. Zaměřuje se na vánoční tradice a lidové obyčeje české kultury. Výzkumná část se věnuje zejména společným rysům a odlišnostem mezi českými Vánocemi a Svátkem oběti na základě výpovědí respondentů skrze polostrukturované rozhovory. Závěr práce porovnává výsledky, které vyplynuly z kvalitativního výzkumu s ohledem na teoretické poznatky.