Zmapování bariér při zaměstnávání osob se zdravotním postižením a osob se zdravotním znevýhodněním na českém pracovním trhu - Vávrová, Veronika; Černá, Daniela; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce si klade za cíl zmapovat bariéry, se kterými se osoby se zdravotním postižením na pracovním trhu setkávají. V teoretické části se práce opírá o právní rámec, který se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením souvisí. Dále představuje druhy zdravotního postižení, výsledky šetření Českého statistického úřadu z roku 2018 a nástroje aktivní politiky zaměstnanosti. V praktické části práce je proveden kvalitativní výzkum metodou polostrukturovaných rozhovorů se šesti osobami se zdravotním postižením. Díky rozhovorům jsou získána podrobná a rozsáhlá data. Ta jsou přepisována za použití softwaru MAXQDA 2022 a kódována pomocí softwaru QDA Miner Lite. Je zjištěno, že osoby se zdravotním postižením se na pracovním trhu setkávají s nedostatečnou sebedůvěrou při hledání zaměstnání, s nedostatkem pozic pro OZP, s nejrůznějšími předsudky ze strany zaměstnavatelů, s nutností zatajovat status OZP, s neznalostí a strachem zaměstnávat OZP a mnohými dalšími bariérami. Na závěr práce je uvedeno vyhodnocení a jsou navržena opatření, která mohou zjištěné bariéry eliminovat.
Vedoucí práce: Daniela Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses