Strategická analýza rodinné firmy - Kožíšková, Kristýna (2023)
Diplomová práce se zabývá tématem strategické analýzy rodinného podniku. Cílem práce je zhodnotit vybranou rodinnou firmu pomocí strategické analýzy a identifikovat její silné a slabé stránky. Dílčím cílem je vypracování návrhu plánu generačního předání firmy. Ke strategické analýze rodinné společnosti jsou v praktické části využity PEST analýza, Porterův model pěti sil, VRIO analýza a finanční analýza. Nástupnická strategie se zaměřuje na připravenost podniku na samotný proces a identifikaci možných rizik. Získané poznatky ohledně silných a slabých stránek a příležitostí a hrozeb plynoucích z okolního prostředí jsou prezentovány prostřednictvím SWOT analýzy. Na základě výsledků analýzy jsou na závěr uvedena konkrétní doporučení, která může společnost v budoucnu využít při formulaci své strategie.