Strategická analýza společnosti GOLDEN GATE CZ a.s. - Plíhal, Ondřej (2023)
Cílem bakalářské práce je na základě strategické analýzy navrhnout doporučení pro úpravu a vylepšení současné podnikové strategie společnosti GOLDEN GATE CZ a.s. Text práce je rozdělen do dvou částí. Teoretická část na základě odborné literatury vymezuje metody strategické analýzy, které jsou využity v praktické části. Praktická část zpracovává strategickou analýzu společnosti, která je tvořena analýzou okolí, analýzou vnitřních zdrojů a schopností a závěrečnou syntézou. Analýza okolí je rozdělena na mikro a makrookolí. K analýze makrookolí je využita analýza PESTEL. Analýza mikrookolí využívá Porterův model pěti sil, analýzu odvětví, konkurence a mapu konkurenčních skupin. Vnitřní zdroje a schopnosti jsou rozebrány pomocí analýzy VRIO, finanční analýzy a analýzy hodnototvorného řetězce. Syntéza práce charakterizuje vazby mezi identifikovanými silnými a slabými stránkami, příležitostmi a hrozbami. Na jejím základě je formulován závěr a strategická doporučení pro společnost.