Uplatnění Vietnamců druhé generace na trhu práce v ČR v porovnání s jejich rodiči - Pham, Thanh Trung (2023)
Tato práce se zaměřuje na zmapování Vietnamců druhé a jedenapůlté generace na trhu práce v České republice a komparaci s pracovním uplatněním jejich rodičů. Cílem je identifikovat mezigenerační rozdíly v této oblasti a analyzovat klíčové faktory při výběru vhodného pracovního uplatnění této skupiny. V práci je využito polostrukturovaného dotazníkového šetření mezi Vietnamci druhé a jedenapůlté generace. Výsledky ukazují, že Vietnamci druhé generace na rozdíl od svých rodičů preferují spíše práci v zaměstnaneckém poměru než podnikání a odvětví pracovní působnosti, která si vybírají, jsou rozmanitější. I přes to, že je vzorek dotazníkového šetření malý, a tím pádem limituje možnost generalizace na celou populaci, přináší tato práce vhled do zkoumané problematiky o mezigeneračních rozdílech v pracovním uplatnění vietnamských migrantů v ČR a může být potenciálně užitečná pro další výzkum v této oblasti.