Integrace ukrajinských uprchlic na trh práce v ČR - Volonikhina, Alina; Čada, Karel; Gheorghiev, Olga; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce se zabývá integrací ukrajinských uprchlic na český trh práce. Hlavním cílem této práce je prostřednictvím vlastního výzkumu zjistit, s jakými překážkami, bariérami a emocionálními problémy se potýkají tyto ukrajinské ženy, které prchaly před válkou na Ukrajině na jaře 2022, a to v rámci integrace na český trh práce. V teoretické části práce jsou shrnuty poznatky, které se dotýkají tématu migrace a migrační politiky, integrace a integrační politiky, trhu práce a bariér při vstupu na tento trh. Tyto informace jsou zpracovány metodou literární rešerše a slouží jako podklad pro analytickou část. Poté následuje část metodologická, která představuje výzkumné otázky a samotnou metodologii provedeného výzkumu. Dále jsou uvedeny výsledky vlastního výzkumu, který proběhl s účastí dvou skupin ukrajinských uprchlic. Výzkum je realizován metodou polostrukturovaného rozhovoru a analýza dat proběhla s využitím metody tematické analýzy. Z výsledků výzkumu je patrné, že hlavním problémem pro dotázané ukrajinské uprchlice je jazyková bariéra. Také jejich integraci na český trh práce brání legislativa ČR, která bez uznání a potvrzení dosaženého zahraničního vysokoškolského vzdělání jim neumožní pracovat na kvalifikovaných pozicích. Dalšími zjištěnými bariérami jsou špatná finanční situace, vysoká úroveň sebevědomí, rodina a nekonkurenceschopnost místnímu obyvatelstvu hlavně na primárním trhu práce. V závěrečné části práce je provedená diskuze.
Vedoucí práce: Karel Čada
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses