Analýza ochrany ukrajinských kulturních památek během války na Ukrajině - Kubínková, Veronika; Kubaš, Mario, 1981-; Kouba, Vojtěch, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Cílem této diplomové práce bude určit a popsat formy ochrany ukrajinských kulturních památek během prvního roku úplné ruské invaze na Ukrajinu. Na základě analýzy platného mezinárodního práva, politických rámců a aktivit klíčových aktérů vyhodnotím jejich účinnost a navrhnu doporučení pro případnou optimalizaci. Jako oporu pro svůj výzkum oslovím odborníky z oblastí mezinárodního práva, kulturního dědictví a válečného zpravodajství a současnou situaci srovnám s předešlými konflikty. V teoretické části práce vysvětlím klíčové pojmy a stanovím způsoby ochrany kulturních památek. Zaměřím se především na mezinárodní organizace a úmluvy, vládní i nevládní instituce, dobrovolnickou činnost a moderní technologie. V praktické části práce se budu věnovat analýze jednotlivých forem ochrany. U legislativních forem se zaměřím na jejich preventivní efekt a vymahatelnost. U praktických forem ochrany se zaměřím na fyzické dopady a dosah technologií. V závěru provedu zhodnocení účinnosti zkoumaných forem ochrany a navrhnu doporučení pro případnou optimalizaci.
Vedoucí práce: Mario Kubaš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses