Význam spolků pro obnovu památek na Kutnohorsku - Trebichavská, Anna (2023)
Práce popisuje a srovnává tři spolky pečující o nemovité kulturní památky v obcích na Kutnohorsku. Spolek Bartoloměj a spolek Sionský kostelík pečují o kostely v havarijním stavu a spolek Muzeum Malešov o bývalý zámek, kde realizuje netradiční muzeum. V práci jsou popsány strategie a vize spolků, jejich společné rysy a hlavní rozdíly a jejich význam pro kulturní a společenský život v obci. Výzkum používá analýzu literatury a zdrojů, vlastní pozorování a hloubkové rozhovory s relevantními aktéry.