Zkušenosti uživatelů s platformou Patreon a jejími alternativami - Pšenička, Ondřej (2023)
Tato práce se zabývá modelem předplatného a jeho různými implementacemi. Zkoumá vztah, jaký k němu a jeho konkrétním implementacím mají tvůrci. Porovnává tvůrci vnímané výhody a nevýhody jednotlivých modelů a implementací. Cílem této práce je zjistit, jaké jsou zkušenosti tvůrců obsahu na internetu s metodou financování na bázi pravidelných příspěvků a zprostředkovat tyto zkušenosti začínajícím tvůrcům. Teoretická část definuje pojem tvůrce a popisuje různé modely, které může tvůrce využívat k vydělávání peněz a také popisuje různé platformy, které tvůrci mohou pomoci zprostředkovat příspěvky od podporovatelů. Data jsou získávána pomocí polostrukturovaných rozhovorů a analyzována kódováním. Model příspěvků hodnotí tvůrci jako jediný stabilní zdroj příjmů. Tvůrčí svoboda je pro tvůrce důležitá. Neshodnou se na tom, která platforma je nejvhodnější, protože mají všichni o platformách odlišné představy a různé potřeby.