Role sítě a partnerů ve strategii internacionalizace malých a středních podniků - Zima, Jiří; Machek, Martin; Halík, Jaroslav, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Malé a střední podniky jsou jedním z pilířů české i světové ekonomiky, zaměstnávají většinu pracujících lidí, rozvíjejí podnikatelské prostředí a přináší na trh nové inovace. V dnešní době velmi globalizovaného trhu není neobvyklé mezinárodní působení ani pro firmy menší a střední velikosti. Tyto subjekty se při procesu internacionalizace potýkají se specifickými výzvami a často pro překonání svých limitací využívají svou síť partnerů. Cílem této práce je formulovat praktické závěry a doporučení pro malé a střední podniky, které chtějí vytvořit, nebo zlepšit své strategie internacionalizace pomocí úspěšného vytváření a vedení sítě a partnerství. Pro naplnění tohoto cíle byl proveden kombinovaný výzkum, nejdříve proběhlo kvalitativní šetření metodou hloubkových rozhovorů a následně byly ověřeny získané závěry pomocí kvantitativní metody formou ankety. Výsledky výzkumu ukázaly, že síť a partnerství hrají v procesu internacionalizace malých a středních podniků velmi důležitou roli a zásadně ovlivňují celý proces. Tato práce doporučuje malým a středním podnikům při internacionalizaci využívat potenciál jejich sítě a partnerů, získávat od nich informace a další kontakty. Nové partnery by měly podniky hledat pomocí svých stávajících partnerů, na mezinárodních konferencích a veletrzích, případně využít agentury. S klíčovými partnery by podniky měly udržovat vztah osobně a měly by dále usilovat o navázání neformálního vztahu.
Vedoucí práce: Martin Machek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses