Strategická analýza - Peterová, Anna (2023)
Bakalářská práce se soustředí na analýzu mikrookolí společnosti Extrifit, s.r.o. Cílem práce je nalézt příčinu jejího klesajícího tržního podílu a prozkoumat dopady aktivit hlavních konkurentů. Následně je navržena vhodná konkurenční strategie, která zajistí vyšší konkurenceschopnost a stabilizaci tržního podílu. Práce je standardně rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou, pomocí literární rešerše domácích i zahraničních autorů, vymezeny základní pojmy a metody analýzy mikrookolí. Pomocí těchto metod je následně analyzováno mikrookolí společnosti Extrifit, s.r.o. Nejprve je provedena analýza odvětví, která je zaměřena na jeho základní charakteristiky. Poté následuje Porterův model pěti sil a analýza konkurence, v rámci které je věnována pozornost mapě konkurenčních skupin a mezipodnikovému srovnávání. Závěr obsahuje strategická doporučení pro následující firemní aktivity.