Woke-Washing – Firemní aktivismus jakožto marketingový nástroj - Žabčík, Marián (2023)
Tato práce se zaměřuje na zkoumání výskytu společenských tématik v marketingu a jeho vlivu na spotřební chování Generace Z. Konkrétně se zaměřuje na fenomén woke washing a woke advertising a jak tuto formu brand aktivismu vnímají čeští zástupci Generace Z. V rámci práce byl proveden kvalitativní výzkum v podobě hloubkových polostrukturovaných rozhovorů, které byly následně podrobeny tematické analýze. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že Generace Z vnímá woke advertising smíšeně, ale jistou formu brand aktivismu od značek očekávají. Naopak woke washing vnímá tato generace velmi negativně ale jeho výskyt by v určitých situacích nezměnil jejich spotřební chování. Tyto výsledky mohou být užitečné pro marketingové specialisty kteří vytváří strategii, cílící na tuto specifickou generaci zákazníků.