Péče o zaměstnance - Harshunova, Viktoryia; Říhová, Gabriela; Kronberger, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
V dnešním světě, kde organizace usilují o udržitelný rozvoj a konkurenceschopnost, je péče o zaměstnance důležitým faktorem. To odráží nejen společenskou odpovědnost podniku, ale také jeho schopnost efektivně řídit lidský kapitál. Současně s tím, musí organizace balancovat mezi uspokojováním potřeb zaměstnanců a dosahováním strategických cílů. Nedostatečná péče o zaměstnance může vést ke zhoršení jejich produktivity a zvýšení fluktuace zaměstnanců. Cílem této bakalářské práce je navržení systému péče o zaměstnance ve vybraném podniku. K dosažení stanoveného cíle se používá komplexní přístup, který zahrnuje analýzu stávajících teoretických konceptů a empirických studií a provádění průzkumů i rozhovorů v pracovním prostředí. Výsledky průzkumu umožňují identifikovat hlavní problémy a potřeby zaměstnanců a určit účinné strategie a nástroje pro vytváření příznivého pracovního prostředí a zlepšení kvality života na pracovišti. Na základě získaných dat bylo zjištěno, že aktivní péče o zaměstnance pomáhá zvyšovat jejich motivaci, produktivitu a loajalitu k organizaci, což následně přispívá k dosažení strategických cílů společnosti a zvyšuje její konkurenceschopnost na trhu. Doporučení vyplývající z této práce organizace mohou využít k rozvoji a implementaci efektivních postupů řízení lidských zdrojů a vytváření příznivého pracovního prostředí.
Vedoucí práce: Gabriela Říhová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses