Strategická analýza vybraného podniku - Lesák, Petr (2023)
Tato bakalářská práce má za cíl zvýšit vyjednávací sílu společnosti FABIO PRODUKT, spol. s r. o. vůči obchodním řetězcům prostřednictvím vytvoření strategické aliance. K zjištění klíčových faktorů, jako je míra konkurence v odvětví jedlých olejů či aktuální stav vyjednávací síly, je použit Porterův model pěti sil. Další informace, které pomáhají odhalit problematiku tématu, přináší analýza odvětví a analýza zákazníka. Na základě provedených analýz je diskutován smysl vytvoření strategické aliance, jako možného nástroje vedoucího ke zvýšení vyjednávací síly vůči obchodním řetězcům. Závěr práce nedoporučuje strategickou alianci v odvětví jedlých olejů vytvořit, neboť by její vytvoření nevedlo k uspokojení primárního cíle aliance, tedy zvýšení vyjednávací síly zainteresovaných podniků vůči obchodním řetězcům.