Analýza nákladnosti přístupů agroenvironmentálních opatření v oblasti údržby travních porostů ve vybraných zvláště chráněných územích hlavního města Prahy - Herklocová, Kristýna (2023)
Abstrakt Cílem této bakalářské práce je prostřednictvím analýzy nákladnosti údržby vybraných zvláště chráněných území hlavního města Prahy v období 2010-2020 ověřit, zda je levnější spravovat tato území pastvou či sečí. Práce zabývající se tématem finanční efektivity správy u trvalých travních porostů na chráněných území v Praze nebyla dosud zpracována, a je proto vhodné takovou práci vypracovat, a to zejména kvůli zjištění efektivnosti současných postupů. Pomocí kombinace analýzy údajů získaných z příslušných smluv pro sledovaná území v rámci let 2010 až 2020 a údajů zjištěných z osobních rozhovorů se podařilo zjistit, že seč je oproti pastvě dlouhodobě a výrazně dražší o více než 20 %. Vedle ekonomického přínosu, který byl touto prací u pastvy potvrzen, ale enviromentální přidaná hodnota oproti seči potvrzena nebyla. Na základě zpracované analýzy je možné doporučit magistrátu hlavního města Prahy, aby provedl revizi smluv trvalých travních porostů, kde probíhá seč, a navrhl alternativu formou pastvy. Tento přechod na pastvu by mohl přispět ke snížení výdajů vynaložených z rozpočtu hlavního města Prahy