Proces přijímání dodatku k standardu IAS 8 „Definiton of Accounting Estimates“ - Hájek, Jan; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Vašek, Libor, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení připomínkového řízení projektu Rady pro mezinárodní účetní standardy (IASB). Konkrétně je předmětem analýzy dodatek ke standardu IAS 8 Definition of Accounting Estimates. Jeho cílem bylo doplnit chybějící definici účetního odhadu a tím usnadnit účetním jednotkám rozlišení změn mezi změnami účetních politik a účetních odhadů. Jednoznačné rozlišení těchto dvou účetních pojmů je zásadní i z hlediska uživatelů účetních závěrek, neboť účetní řešení těchto dvou konceptů se zásadně odlišuje. Práce se sestává ze dvou hlavních částí. V první, teoretické je obecně popsán proces přijímání včetně jeho fází a současně je provedena i rešerše připomínkování ostatních IFRS projektů mezi lety 2001–2022. Praktická část obsahuje konkrétní popis změn, které dodatek přinesl, dále charakteristiku průběhu procesu přijímání a v samotném závěru je provedena podrobná analýza připomínkových dopisů včetně interpretace zjištěných poznatků.
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses