Daňové úniky v oblasti DPH se zřetelem na karuselové podvody - Nguyen Thanh, Long (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku daňových úniků v oblasti DPH se zřetelem na karuselové podvody. V teoretické části jsou vymezeny pojmy daňového úniku a metody měření stínové ekonomiky, které jsou spojené s daňovými úniky. Jsou zde také charakterizovány faktory vzniku těchto úniků. Dále se práce zaměřuje na karuselové podvody a opatření zavedená proti nim. Kvantitativní analýzou je odhad výše úniků na elektronickém zboží mezi Českou republikou a zvolenými obchodními partnery v sortimentu elektronického zboží, konkrétně s Francií, Polskem a Španělskem, s využitím databáze Eurostatu. Následně je proveden Chowův test, který identifikuje přítomnost strukturálního zlomu, cílem bude zjistit, zda zavedení režimu přenesení daňové povinnosti ovlivnilo mezinárodní obchod s tímto sortimentem.