Analýza vývoje retailových platebních nástrojů - Tužinský, Samuel; Dvořák, Petr, 1960-; Fleischmann, Luboš, 1969-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této práce je poukázat na historický vývoj základních platebních nástrojů. V práci se zkoumají jednotlivé bezhotovostní platební nástroje za posledních 20 let. Analýza jednotlivých statistických dat popisuje vývoj jak v ČR, tak i v EU a ve světě. Zkoumaní dále zahrnuje vývoj hotovostních nástrojů, jejich významnost a využívanost v současní době. Řešené jsou také jednotlivé faktory, které mají vliv na využívaní platebních instrumentů. Výsledek analýzy poukázal na to, že Česka republika má dominantní postavení v oblasti platebních karet. ČR se dokázala rychleji transformovat na modernější způsob plateb. V zemích, jako je Francouzko nebo Německo, probíhá až v současnosti konec revoluce v placení. Tento trend zaznamenalo Česko již přibližně před 10 lety. Zkoumaní dále odhalilo, jak se chovali Češi během pandemie. Oproti zbytku EU se neprojevil až takový šok v rámci platby hotovostí, jaký nastal v jiných zemích. Hlavním významem práce je objasnění situace ČR ve světě plateb.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses