Využití elektronických platebních prostředků - Carbochová, Hana (2023)
Bakalářská práce na téma „Využití elektronických platebních prostředků“ se zabývá elektronickým platebním stykem, elektronickými penězi a elektronickými platebními prostředky. Teoretickou část dělím na centralizovaný platební systém a decentralizovaný platební systém. Budu se věnovat hlavním znakům obou systémů a vytyčením jejich odlišností. Dále se na každý z nich podrobněji zaměřím a definuji jednotlivé platební prostředky obou systémů, jejich výhody a účel. Hlavním cílem mé práce a obsahem praktické části je zkoumání preferencí v centralizovaných elektronických platebních prostředcích, jejich využitelnost v oblasti decentralizovaných prostředků a povědomí o kryptoměnách s ohledem na věk respondentů. Jako metodu pro zjištění výsledků jsem použila dotazníkové šetření, jehož otázky byly sestaveny na základě teoretické části. Závěrem hodnotím vypozorovaná data s předpokládanými výsledky. Kromě dotazníku praktická část pojednává i o současné problematice elektronických platebních prostředků a zároveň jejich novinkách a trendech.