Zdanění zaměstnaneckých benefitů v České republice a na Slovensku - Horáková, Tereza (2023)
Cílem této diplomové práce je porovnat zdanění vybraných zaměstnaneckých benefitů na straně zaměstnance a výhodnost jejich poskytování z pohledu zaměstnavatele. Vše dle zákonů o daních z příjmů v České republice a na Slovensku, platných na začátku roku 2023. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. V první části práce jsou shrnuty nejdůležitější zákonná ustanovení upravující zaměstnanecké benefity v daných zemích. Následuje popis zdanění vybraných benefitů, a to jak z pohledu daně z příjmů ze závislé činnosti, tak z pohledu daňové uznatelnosti nákladů na straně zaměstnavatele. V druhé části práce je na modelovém příkladu demonstrován vliv zaměstnaneckých benefitů na příjem vybraných zaměstnanců a také na základ daně zaměstnavatele. Současně je porovnána výhodnost vybraných benefitů oproti poskytnutí stejné částky ve formě mzdy, dále jejich výhodnost oproti jiným vybraným benefitům a také rozdíly ve zdanění v České republice a na Slovensku.