Zdanění zaměstnaneckých benefitů v České republice a na Slovensku - Horáková, Tereza; Finardi, Savina; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem této diplomové práce je porovnat zdanění vybraných zaměstnaneckých benefitů na straně zaměstnance a výhodnost jejich poskytování z pohledu zaměstnavatele. Vše dle zákonů o daních z příjmů v České republice a na Slovensku, platných na začátku roku 2023. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. V první části práce jsou shrnuty nejdůležitější zákonná ustanovení upravující zaměstnanecké benefity v daných zemích. Následuje popis zdanění vybraných benefitů, a to jak z pohledu daně z příjmů ze závislé činnosti, tak z pohledu daňové uznatelnosti nákladů na straně zaměstnavatele. V druhé části práce je na modelovém příkladu demonstrován vliv zaměstnaneckých benefitů na příjem vybraných zaměstnanců a také na základ daně zaměstnavatele. Současně je porovnána výhodnost vybraných benefitů oproti poskytnutí stejné částky ve formě mzdy, dále jejich výhodnost oproti jiným vybraným benefitům a také rozdíly ve zdanění v České republice a na Slovensku.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses