Převodní ceny – metoda rozdělení zisku a její aplikace v praxi - Fučíková, Klára (2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou převodních cen, konkrétně se zaměřuje na jednu z metod pro stanovení převodních cen: transakční metodu rozdělení zisku a její aplikaci v praxi. V teoretické části se práce zaměřuje na legislativní úpravu převodních cen a popisuje základní pojmy diskutované problematiky, které zahrnují i metody pro stanovení převodních cen a jejich použití. V praktické části jsou představeny dvě společnosti, spojené osoby v rámci nadnárodní skupiny, z jejichž společné podnikatelské činnosti plyne zisk. Analyzováno je vycházející rozdělení zisku plynoucího ze společné podnikatelské činnosti obou společností využitím metody rozdělení zisku, včetně rozdělení reziduálního zisku mezi zúčastněné strany, s cílem dodržet princip tržního odstupu.