Proč se některým ekonomikám „nedaří“? : Případ Řecka - Šafařovský, Jiří (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na vysvětlení, proč se některým ekonomikám „nedaří“. Cílem práce je vysvětlit příčiny nízkého ekonomického růstu řecké ekonomiky a komparovat Řecko s EU. Práce obsahuje teoretickou část, která představuje determinanty ekonomického růstu – výrobní faktory práce, kapitálu, jejich produktivitu, dále například instituce, geografii nebo kulturu. V praktické části je užita komparativní analýza řecké ekonomiky a EU, ze které vyplývají hlavní problémy Řecka. Jeho ekonomické potíže byly způsobeny především nekvalitním nastavením institucí, což se projevilo politickou nestabilitou a korupcí.