Ocenění podniku BEL Sýry Česko a.s. - Novák, Vojtěch; Pláničková, Markéta; Jahodová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce sleduje postupy při oceňování podniku metodou DCF Equity. Společnost vybraná k ocenění je BEL Sýry Česko a.s. Práce je rozdělena do logicky na sebe navazujících částí od úvodního seznámení se společností po výsledný odhad hodnoty podepřený pomocí tržního porovnání. Na začátku ocenění jsem se seznámil s trhem, na kterém vybraná společnost působí, abych lépe porozuměl následnému zkoumání finanční situace společnosti. Strategická analýza vyústila v prognózu budoucího vývoje trhu a tržního podílu společnosti. Úkolem finanční analýzy bylo zjištění finančního zdraví podniku a přípravy dat pro finanční plán. Ten se skládal převážně z generátorů hodnot, jež prognózovaly vývoj firmy v jednotlivých oblastech. Samotné ocenění vzešlo z volných peněžních toků pro vlastníky diskontovaných na současnou hodnotu. Výnosové ocenění jsem rozšířil o optimistickou a pesimistickou variantu podle vývoje trhu, což utvořilo interval možné hodnoty. Pro zvýšení věrohodnosti výsledku jsem provedl ocenění pomocí tržního porovnání, které do značné míry překrývalo interval výnosového ocenění. Tyto hodnoty představují cíl mé diplomové práce, kterou jsem vypracoval na základě odborné literatury a externích zdrojů dat.
Vedoucí práce: Markéta Pláničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses