Analýza rezerv velkých kapitálových společností v ČR - Mejzlíková, Jana (2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rezerv v českých účetních předpisech. V první části práce je vysvětleno, jak v České republice odlišujeme rezervy na zákonné, neboli také daňové, a na rezervy účetní. V rámci tohoto je tak čtenář více seznámen s obsahem zákona č. 593/1993 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně z příjmů, a zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví. Následně ve druhé části práce jsou tyto informace využity k analýze rezerv v konkrétních vybraných českých velkých kapitálových společnostech. Výsledkem zpracování údajů je, že nejčastěji vykazovaným titulem rezerv je rezerva na nevybranou dovolenou a zároveň nejvíce peněžních prostředků společnosti vkládají do tvorby rezervy na nedaňové opravy dlouhodobého majetku, ztrát ze smluv, nebo také na reklamace či soudní spory. Zároveň bylo zjištěno, že téměř každá druhá vybraná společnost nedostatečně popisuje své rezervy v rámci přílohy účetní závěrky a 8 % souboru nevykazuje žádné rezervy.