Leasingové smlouvy podle IFRS 16 u pronajímatele - Uhlíř, Michal (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá leasingovými smlouvami ze strany pronajímatele, jejich účetním zachycením a následným zveřejněním v souladu se standardem IFRS 16. Cílem práce je zaměření se na oblasti, které se mohou projevit jako rizikové při správné implementaci standardu. V první kapitole jsou zmíněny nejdůležitější základní pojmy, jejichž znalost je potřebná pro pochopení dalšího textu. První kapitola dále obsahuje obecné principy pro zachycení leasingových smluv. Ve druhé kapitole je popsáno rozdělení leasingů na finanční a operativní, rozdílnost jejich účetního zachycení a rozdílné požadavky na jejich zveřejnění. V poslední, třetí části této práce je představen ilustrativní příklad, který slouží pro shrnutí dané problematiky. V závěru je provedeno finální shrnutí nejdůležitějších poznatků, které z práce vyplývají.