Změna financování regionálního školství a mikroekonomický dopad na hospodaření vybrané střední školy. - Papřok, Radim; Peková, Jitka, 1946-; Juřicová, Anna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá změnami nového financování regionálního školství a jejími dopady na hospodaření konkrétní školy, Střední školy řemesel, Frýdek-Místek, příspěvkové organizace v letech 2018-2021. Základním pilířem je analýza rozdílu v systému hospodaření před a po zavedení legislativních změn v rámci financování regionálního školství a provedení mikroekonomického vyhodnocení dopadů této změny na základě údajů o vybrané škole. Teoretická část se věnuje vzdělávací soustavě České republiky, její struktuře, financování, významu a přínosu vzdělání. Podrobněji popisuje nástroje financování regionálního školství, zabývá se provedenými změnami v posledních letech na základě legislativních úprav v oblasti finančních transferů. Praktická část je zaměřena na reformu financování regionálního školství v České republice a její dopad na hospodaření konkrétní střední školy. Popsána je charakteristika zvolené příspěvkové organizace, provedeno zhodnocení vývoje hospodaření a uvedení propočtů, kdyby k reformě nedošlo.
Vedoucí práce: Jitka Peková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses