Empirické testování vztahu mezi velikostmi společností a jejich tržními násobiteli - Hrubý, Dominik; Pláničková, Markéta; Čihák, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce uvádí teoretické důvody, proč by společnosti s menší tržní kapitalizací mohly být obchodované za menší násobky zisku a tržeb než společnosti s větší tržní kapitalizací a tuto hypotézu testuje na evropských společnostech obchodovaných na evropských burzách ke konci roku 2022. Provedená analýza potvrzuje vztah mezi velikostí společností a velikostí jejich tržních násobků EV/EBITDA, EV/Sales a P/E v rámci agregovaného evropského trhu. Čím je společnost větší tím se obecně obchoduje za větší násobek zisku a tržeb.
Vedoucí práce: Markéta Pláničková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses