Vývoj zdanění tabákových výrobků v České republice - Šílená, Natálie (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj zdanění tabákových výrobků v České republice s důrazem na změny daňové politiky a jejich důsledky. V teoretické části je popsáno základní rozdělení tabákových výrobků, popis spotřební daně z těchto výrobků a také rozebrán jejich nelegální trh. Praktická část se zabývá analýzou daňových sazeb tabákových výrobků a jejich výnosy do státního rozpočtu. V rámci praktické části byla také provedena analýza dostupnosti cigaret v České republice při průměrné mzdě. Cílem práce je poskytnout komplexní přehled o vývoji zdanění tabákových výrobků v České republice a zhodnotit jeho dopady na spotřebitele a státní rozpočet.