Odhad ratingu dluhopisů ČD Cargo a.s. - Shtonda, Olesya (2023)
Cílem této bakalářské práce je seznámení s pojmem rating a vysvětlení procesu jeho odhadu. Nejdříve jsou stručně uvedeny rozličné druhy ratingu a ratingové známky, které jsou konečným hodnocením bonity společností. Kromě toho jsou zmíněny tři největší světové ratingové agentury s přehledným zobrazením jejich podílů na trhu. Následně je podrobně popsána metodologie Moody’s Investors Service, kterou tato agentura využívá při hodnocení emitenta podnikajícího ve sféře kamionové a železniční nákladní přepravy. V poslední kapitole práce je tato metodika aplikována v praxi při odhadu ratingu společnosti ČD Cargo, a. s.