Redistribuční důchodové dopady měnové politiky České národní banky - Chromčák, Michael (2023)
Měnová politika jako jedna z hospodářských politik je v dnešní době prováděna centrální bankou nejčastěji s cílem udržovat cenovou stabilitu v jí svěřené ekonomice. Použití měnověpolitických nástrojů má však vedle zamýšlených dopadů na chování ekonomických subjektů rovněž vliv na samotnou centrální banku a její hospodaření. V případě České národní banky vykazuje toto hospodaření dlouhodobě opakované negativní výsledky. Také tím dochází k důchodové redistribuci od CB směrem k soukromému sektoru. Cílem diplomové práce je analyzovat hospodářské výsledky ČNB ve vazbě na její bilanci a zhodnotit redistribuční dopady ztrát ČNB na sektor obchodních bank. Práce dochází k závěru, že nekonvenční měnová politika ČNB zásadně vychýlila její finanční pozici a zkomplikovala jak provádění efektivní měnové politiky, tak i dosahování zisků, a zdeformovala tržní prostředí v tuzemském bankovním sektoru. Tyto dopady pravděpodobně přetrvají v českém prostředí po delší období.