Plánovaní auditu účetní závěrky - Vrbová, Nikola; Müllerová, Libuše, 1945-; Roubíčková, Jaroslava, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce je věnována procesu plánování auditu včetně vedení auditního spisu. Práce je rozdělena do 3 kapitol z čehož první kapitola se věnuje auditu. Tato kapitola teoreticky vymezuje pojem audit a jeho druhy. Dále se kapitola blíže věnuje auditu účetní závěrky, jeho historii (vývoji) a regulaci auditu. Rovněž jsou v kapitole vymezeny auditní pojmy významnost, riziko a tvrzení. Nakonec je popsán proces přijetí auditní zakázky s čímž souvisí vyhodnocení rizika přijetí zakázky. Druhá kapitola se věnuje plánování auditu. Teoretické poznatky tato kapitola převážně čerpá ze standardů ISA a z Příručky k provádění auditu vydanou Komorou auditorů ČR. V kapitole je popsán způsob stanovení významnosti a proces identifikace a vyhodnocení rizik prostřednictvím porozumění činnosti účetní jednotky, jejího prostředí a oblasti podnikání. V poslední kapitole je na příkladu vybrané společnosti demonstrován proces plánování auditního spisu. V kapitole je představena společnost a její činnost, je popsán proces vyhodnocení přijetí zakázky a činnosti provedené před plánovací fází. Na základě plánovací významnosti jsou identifikovány významné oblasti účetních výkazů. Jsou provedeny analytické procedury a je popsáno vnitřní kontrolní prostředí. Na základě porozumění účetní jednotce jsou identifikována rizika. Následně jsou definované auditní testy pro snížení identifikovaných rizik na přijatelnou úroveň.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses