Dopad zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty v ČR - Čápová, Adéla; Zídková, Hana; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Bakalářská práce se zabývá dopadem zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty, jako položky odčitatelné od základu daně, v České republice. Cílem je zhodnotit dopad a využití tohoto daňového odpočtu. Data pro analýzu byla získána prostřednictvím dotazníkového šetření provedeného mezi fyzickými a právnickými osobami na území celé České republiky. Výsledky analýzy ukázaly, že respondenti vyměřenou daňovou ztrátu za zdaňovací období 2020 a 2021 uplatňovali převážně zpětně či kombinovaně. Dílčím cílem je shrnout dopad zavedení zpětného uplatnění daňové ztráty na veřejné rozpočty. Pro analýzu byla využita sekundární data z Ministerstva financí České republiky zveřejněné ve zprávách o plnění státního rozpočtu za roky 2020 a 2021. Výsledky analýzy ukázaly, že daňové subjekty v průběhu zdaňovacího období 2020 a 2021 možnost zpětného uplatnění daňové ztráty téměř nevyužily.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses