Analýza faktorů hypotečního trhu v České republice a Velké Británii - Kuča, Vojtěch (2023)
Diplomová práce analyzuje a porovnává faktory hypotečního trhu v České republice a Velké Británii. V první části práce jsou uvedeny základní teoretické pojmy použité v diplomové práci. S ohledem na významnost je vykonán kvalitativní pohled na současnou problematiku vysoké inflace, dostupnosti bydlení a odlišnosti produktu hypotéky a úrokových sazeb v obou zemích. V části druhé jsou vytvořeny předpoklady o vztazích mezi vybranými faktory a hypotečním trhem na základě vývoje obou časových řad. Výstupem třetí části je pak lineární regrese na jejichž výsledcích jsou hypotézy o vztazích vytvořené ve druhé části potvrzeny či zamítnuty. Cílem práce je určit a porovnat významné faktory ovlivňující hypoteční trh v ČR a VB.