Fundamentální a technická analýza vývoje cen vybraných drahých kovů - Michalička, Matěj (2023)
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním vybraných metod fundamentální a technické analýzy a jejich následnou aplikací na cenové kurzy drahých kovů. Konkrétně se jedná o zlato, stříbro, platinu a palladium. Práce se nejprve věnuje teoretické charakteristice trhu s vybranými drahými kovy. Na teoretický základ navazuje další část zabývající se fundamentální analýzou. V rámci fundamentální analýzy jsou nejprve popsány její samotné principy a následně je provedena kointegrační analýza mezi časovými řadami vývoje spotových cen drahých kovů a vybraných ekonomických faktorů. Poslední část je věnována technické analýze, v rámci které jsou nejprve zkonstruovány dva trendové a dva cenové indikátory. Ty jsou dále aplikovány na časové řady vývoje cenových kurzů futures kontraktů příslušných drahých kovů a vyhodnoceny jako samostatné triviální investiční strategie. Technická analýza je zakončena modelací sofistikovanějšího obchodního systému, který představuje kombinaci dříve analyzovaných indikátorů. Struktura aplikace a vyhodnocení obchodního systému je totožná s triviálními strategiemi. V závěru práce jsou shrnuty výstupy obou analýz.