Fundamentální a technická analýza vývoje cen vybraných drahých kovů - Michalička, Matěj; Fičura, Milan; Janda, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Tato diplomová práce se zabývá zpracováním vybraných metod fundamentální a technické analýzy a jejich následnou aplikací na cenové kurzy drahých kovů. Konkrétně se jedná o zlato, stříbro, platinu a palladium. Práce se nejprve věnuje teoretické charakteristice trhu s vybranými drahými kovy. Na teoretický základ navazuje další část zabývající se fundamentální analýzou. V rámci fundamentální analýzy jsou nejprve popsány její samotné principy a následně je provedena kointegrační analýza mezi časovými řadami vývoje spotových cen drahých kovů a vybraných ekonomických faktorů. Poslední část je věnována technické analýze, v rámci které jsou nejprve zkonstruovány dva trendové a dva cenové indikátory. Ty jsou dále aplikovány na časové řady vývoje cenových kurzů futures kontraktů příslušných drahých kovů a vyhodnoceny jako samostatné triviální investiční strategie. Technická analýza je zakončena modelací sofistikovanějšího obchodního systému, který představuje kombinaci dříve analyzovaných indikátorů. Struktura aplikace a vyhodnocení obchodního systému je totožná s triviálními strategiemi. V závěru práce jsou shrnuty výstupy obou analýz.
Vedoucí práce: Milan Fičura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses