Daňové dopady v elektromobilitě - Mareš, Jan; Arltová, Markéta, 1970-; Gotvald, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce v úvodní části popisuje elektromobilitu a druhy nízkoemisních vozidel. Dále popisuje i důvody rozvoje nízkoemisních vozidel v Evropské unii, Zelenou dohodu a zákon o klimatu, kterým se musí každý členský stát řídit a do roku 2050 splnit. Důraz je kladen na přiblížení daňových výhod ve vybraných státech Evropské unie a Norska, které mají největší zastoupení počtu zaregistrovaných nízkoemisních vozidel a různě nastavené nejen daňové politiky zaměřené na podporu nízkoemisních vozidel. V navazující praktické části je provedena panelová analýza závislosti počtu zaregistrovaných nízkoemisních vozidel a vyspělosti státu (měřeno v HDP na obyvatele) za roky 2011-2022. Výsledkem panelové analýzy je, že čím vyspělejší stát, tím je více zaregistrovaných nízkoemisních vozidel.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses