Vliv dlouhodobého majetku na účetní výsledek hospodaření a stanovení základu daně z příjmů právnických osob - Grundlerová, Victoria (2023)
Tato bakalářská práce se věnuje účetnímu a daňovému pohledu na dlouhodobý majetek. Zkoumají se odlišnosti, které mají vliv na stanovení základu daně z příjmů právnických osob. Nachází se zde výpočet daňové povinnosti a odložené daně. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje vymezení dlouhodobého majetku, dani z příjmů právnických osob, úpravě účetního výsledku hospodaření a odložené dani. Teorie je aplikována na praktické části, kde konečným výstupem je stanovení výsledku hospodaření po zdanění u fiktivní společnosti. Hlavním cílem práce je představit provázanost mezi účetnictvím a daňovým systémem z hlediska dlouhodobého majetku, ale také poukázat na odlišnosti, které dávají vzniknout úpravě výsledku hospodaření pro stanovení základu daně.