Analýza odchylek jako nástroj kontroly a řízení v konkrétním podniku - Horáčková, Natálie (2023)
Cílem bakalářské práce je analýza odchylek zisku v podniku, který dosud nevyužíval žádné metody controllingu či jiných nástrojů využívaných pro potřeby řízení. Samotné analýze odchylek předchází členění nákladů podle principů manažerského účetnictví a následné stanovení standardů na předem určené období. Na základě provedené analýzy odchylek byla navržena doporučení, která by společnost v budoucnu mohla využít k efektivnímu řízení. V teoretické části práce jsou shrnuta témata týkající se členění nákladů a metoda standardních nákladů. Tyto znalosti jsou následně aplikovány na účetní data a interní informace poskytnuté analyzovanou společností.