Vliv ESG na náklady kapitálu - systematic literature review - Mitášová, Kristýna (2023)
Cílem diplomové práce bylo zjistit, jak se odborná světová literatura staví k problematice vlivu ESG na náklady kapitálu. Jako způsob zkoumání byla určena systematická literární rešerše. Studie byly sesbírány z databáze Web of Science. Na základě pilotního vzorku studií jsme dospěli k závěru, že vliv ESG na náklady vlastního kapitálu je nejprozkoumanější oblastí, kdy studie dochází ke skoro-koncensu, že čím lepší hodnocení ESG firmy mají, tím se náklady vlastního kapitálu snižují. O něco méně prozkoumanou oblastí je vliv ESG na náklady dluhu, kde sice snižující efekt ESG na náklady dluhu převažuje, je zde však významný prostor k dalšímu zkoumání. Vliv ESG na náklady celkového kapitálu je nejméně prozkoumanou oblastí, kde další výzkum bude potřeba.