Vliv ESG na náklady kapitálu - systematic literature review - Mitášová, Kristýna; Rýdlová, Barbora, 1976-; Jablonský, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Cílem diplomové práce bylo zjistit, jak se odborná světová literatura staví k problematice vlivu ESG na náklady kapitálu. Jako způsob zkoumání byla určena systematická literární rešerše. Studie byly sesbírány z databáze Web of Science. Na základě pilotního vzorku studií jsme dospěli k závěru, že vliv ESG na náklady vlastního kapitálu je nejprozkoumanější oblastí, kdy studie dochází ke skoro-koncensu, že čím lepší hodnocení ESG firmy mají, tím se náklady vlastního kapitálu snižují. O něco méně prozkoumanou oblastí je vliv ESG na náklady dluhu, kde sice snižující efekt ESG na náklady dluhu převažuje, je zde však významný prostor k dalšímu zkoumání. Vliv ESG na náklady celkového kapitálu je nejméně prozkoumanou oblastí, kde další výzkum bude potřeba.
Vedoucí práce: Barbora Rýdlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses