Využití rozpočtů v příspěvkové organizaci - Nádraská, Marie (2023)
Cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s principy sestavování a využití rozpočtů ve vybrané příspěvkové organizaci, zhodnotit aktuální přístup k sestavení rozpočtu a na základě zhodnocení navrhnout možnou optimalizaci v této oblasti. Teoretická část je zaměřena na obecnou definici a popis systému plánů a rozpočtů a členění nákladů souvisejících s tvorbou rozpočtu. Následně je zaměřena na charakteristiku příspěvkových organizací, jejich specifika, a především pak na specifika v oblasti rozpočetnictví. Aplikační část je věnována představení konkrétní příspěvkové organizace a popisu aktuálního systému plánů a rozpočtů. Na základě získaných teoretických znalostí je následně aktuální systém zhodnocen a v návaznosti na zhodnocení je organizaci navrhnuta možná optimalizace aktuálního systému.