Hospodaření bank v ČR v letech 2019 – 2021 ve vztahu k dani z neočekávaných zisků - Keramidas, Tomáš (2023)
Tato diplomová práce se zabývá hospodařením šesti bank, na které byla v České republice uvalena v roce 2022 daň z mimořádných zisků a sleduje roky 2019 až 2021, kdy byly banky zasažené pandemií covidu-19. V práci je obecně popsána situace v těchto letech, reakce fiskální a monetární politiky a teoretický koncept Windfall tax. Následně je provedena analýza jejich rozvah, výkazů zisků a ztrát a jejich srovnání s výsledky bankovního sektoru v ČR. Na závěr práce je dvěma metodami odhadnut výnos z daně z mimořádných zisků.