Měnové aspekty a rozdílnost vývoje vybraných evropských ekonomik - Chmátalová, Eva (2023)
Práce se zaměřuje na zkoumání měnových aspektů ve vybraných zemích se zřetelem k jejich geografickým a demografickým podmínkám. Vybranými měnovými aspekty jsou systémy měnových kurzů, národní či společná měna a charakter měnové politiky. Vliv měnových aspektů se analyzoval na vývoji makroekonomických ukazatelů, konkrétně míry inflace, nezaměstnanosti a HDP na osobu doplněné vývojem národních kurzů v časovém období 2006-2021. Státy eurozóny (Nizozemsko, Portugalsko a Irsko) ve zkoumaném úseku vykazovaly rozdílné reakce na vnější šoky, průměrné HDP na osobu i průměrnou míru inflace a nezaměstnanosti. Státy mimo eurozónu, konkrétně Maďarsko a Bulharsko vykazují u ukazatelů větší volatilitu. Dánsko, které není součástí eurozóny a uplatňuje pevný systém kurzů má ukazatele srovnatelné s ukazateli Nizozemska. Portugalsko a Irsko, vykazují podobnou míru inflace ale zásadní rozdíly v demografické struktuře obyvatel.