Analýza fungování currency boardu na příkladě bulharského leva - Ngo, Thuy (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na detailní analýzu fungování currency boardu, a to konkrétně na příkladě bulharského leva. Práce nejprve uvádí čtenáře do problematiky currency boardu, přičemž se věnuje systémům měnového kurzu, charakteristice currency boardu a také poskytuje přehled jeho aplikací v různých zemích. Poté práce popisuje ekonomický vývoj v Bulharsku a proces implementace currency boardu. Závěr práce se věnuje dopadům zavedení currency boardu na ekonomiku Bulharska, zkoumá vývoj platební bilance, úrokových sazeb, měnového kurzu a inflace. Tato studie přináší komplexní pochopení fungování currency boardu a jeho dopadů na ekonomiku Bulharska.