Oceňování investic v komerčních pojišťovnách - Belfín, Martin; Bokšová, Jiřina, 1960-; Randáková, Monika, 1966-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Práce se zabývá metodami oceňování investic v komerčních pojišťovnách z pohledu českých předpisů a IFRS. V teoretické části jsou představeny účetní výkazy pojišťoven, definice jednotlivých složek investic, oceňovací modely využívané v prostředí ČR a IFRS a dopady jednotlivých účetních metod na finanční pozici účetní jednotky. Rozdíly při oceňování vyplynuly u prvotního ocenění cenných papírů, u ocenění k datu účetní závěrky (následného ocenění) u nemovitostí a majetkových cenných papírů s rozhodujícím nebo podstatným vlivem. V praktické části jsou postupy dle českých předpisů a IFRS analyzovány u konkrétní české dceřiné a zahraniční mateřské pojišťovny, a to včetně vyhodnocení dopadů používaných oceňovacích metod. S ohledem na začátek účinnosti IFRS 9 pro komerční pojišťovny od 1. 1. 2023 jsou představeny i dopady spojené s přechodem ze standardu IAS 39.
Vedoucí práce: Jiřina Bokšová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses