Možnosti zvýšení daňové gramotnosti studentů středních škol - Horák, Martin (2023)
Diplomová práce je zaměřena na zmapování a analýzu stavu daňové gramotnosti studentů středních škol v ČR, se zvýšeným důrazem na vnímání daní a daňovou morálku studentů gymnázií. Práce shrnuje poznatky aktuálních relevantních teoretických zdrojů a především zahraničních výzkumů. Pomocí dotazníkového šetření se 420 respondenty byla zmapována úroveň jednak daňové gramotnosti, ale také vnímání daní, přičemž byly podrobeny analýze i faktory ovlivňující tyto roviny. Výsledky mimo jiné ukazují, že třetina žáků, která absolvovala výuku daní nezná výši základní sazby DPH v ČR, že méně než polovina dotázaných má k daním kladný vztah a pokud to bylo u dané otázky možné, největší část studentů vždy vyjádřila svou lhostejnost a nezájem o téma. Byla provedena analýza platných kurikulárních rámců pro SŠ a na základě provedeného výzkumu byly navrženy možnosti jejich úpravy z hlediska výuky daní.