Možnosti zvýšení daňové gramotnosti studentů středních škol - Horák, Martin; Vančurová, Alena, 1957-; Mašát, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2023)
Diplomová práce je zaměřena na zmapování a analýzu stavu daňové gramotnosti studentů středních škol v ČR, se zvýšeným důrazem na vnímání daní a daňovou morálku studentů gymnázií. Práce shrnuje poznatky aktuálních relevantních teoretických zdrojů a především zahraničních výzkumů. Pomocí dotazníkového šetření se 420 respondenty byla zmapována úroveň jednak daňové gramotnosti, ale také vnímání daní, přičemž byly podrobeny analýze i faktory ovlivňující tyto roviny. Výsledky mimo jiné ukazují, že třetina žáků, která absolvovala výuku daní nezná výši základní sazby DPH v ČR, že méně než polovina dotázaných má k daním kladný vztah a pokud to bylo u dané otázky možné, největší část studentů vždy vyjádřila svou lhostejnost a nezájem o téma. Byla provedena analýza platných kurikulárních rámců pro SŠ a na základě provedeného výzkumu byly navrženy možnosti jejich úpravy z hlediska výuky daní.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses