Dluhová krize eurozóny : platební bilance jako odraz ekonomického vývoje - příklad Řecka a Irska - Mejzlík, Josef (2023)
Diplomová práce se zabývá dluhovou krizí v eurozóně, která zasáhla některé evropské ekonomiky v letech 2009–2013. Práce se zaměřuje na porovnání Irska a Řecka s cílem najít podobnosti a odlišnosti v jednotlivých stádiích jejich vývoje v průběhu dluhové krize eurozóny. Práce je rozdělena do tří částí. První část je teoretickým východiskem práce a zabývá se charakteristikami Evropské měnové unie a vývojem těchto dvou ekonomik před krizí. Další dvě části se zaměřují na průběh krize a vývoj ekonomik po krizi, a to až do roku 2022.